Kerkrade heeft veel te bieden. Een rit met de stoomtrein over het “miljoenenlijntje“, gekoppeld aan een bezoek aan het Discovery Center Continium, is een belevenis voor jong en oud. De negenhonderd jaar oude Abdij Rolduc, met haar Romaanse kerk en Rococo-bibliotheek is eveneens een bezoek waard net als de Botanische Tuin, met haar bijzondere Limburgse flora en vetplanten uit Madagascar. In de Rodahal worden geregeld concerten gehouden van internationale artiesten.
De verschillende stadskernen van Kerkrade worden onderling verbonden door beekdalen waarin bospartijen, water en landerijen de recreant een echt buitengevoel geven.
Stedelijke structuur
De gemeente Kerkrade is onderdeel van Parkstad Limburg. Aan de oostzijde is de stedelijke agglomeratie Aken-Herzogenrath gelegen. De spoorlijn Heerlen-Kerkrade-Valkenburg doorkruist de stad. Het centrum heeft een stedelijke uitstraling. Een sfeervolle markt met horeca maakt Kerkrade aantrekkelijk voor toeristen en dagjesmensen. De pleinfunctie van de markt wordt versterkt door het organiseren van allerlei evenementen en festiviteiten.
Bezienswaardigheden
Een van de bezienswaardigheden van Kerkrade is kasteel Erenstein, een 18e eeuws kasteel aan de rand van de Anstelvallei. Vlakbij Kasteel Erenstein en deels ingebed in de uitlopers van GaiaZOO ligt Zoohotel Hof van Gaia. In de Brughof, een authentieke Limburgse carréhoeve uit 1713, is vandaag de dag een themahotel (Wildlife) gevestigd. Bij het kasteel is een verloren Franse tuin aan de hand van oude prenten in ere hersteld. En voor mensen met historische belangstelling is het grote abdijcomplex van Rolduc interessant.
GaiaZOO
GaiaZOO is een moderne dierentuin, waar de dieren in ruime, natuurlijke verblijven leven. Tot twee maal toe werd GaiaZOO uitgeroepen tot mooiste dierentuin van Nederland. GaiaZOO is voor zowel kinderen als volwassenen een geweldig dagje uit met exotische dieren zoals gorilla’s, giraffen, neushoorns, cheeta’s en zelfs een bos met loslopende doodshoofdapen.
Dinosaurussen zijn van nabij de bewonderen in Europa’s grootste overdekte Dino-speelpark, de Dinodome. Kinderen zijn niet weg te slaan uit de wirwar van touwen, netten, klimtorens, enz. Na een inspannende klim kunnen ze de 14 meter hoge Brachiosaurus bijna recht in de ogen kijken.
Discovery Center Continium
Het Discovery Center Continium in Kerkrade-Centrum is een belevings- en ontdekkingscentrum. Hier staan de beleving en ontdekking van de bezoeker centraal, alle zintuigen worden namelijk geprikkeld. Geen vitrines, geen droge rondleidingen langs museumstukken maar een ontdekkingstocht met geur, smaak en tast. In het Continium maakt de bezoeker een reis door de tijd, wetenschap, industrie en samenleving.
Roda JC
Men hoeft geen voetbalsupporter te zijn om te weten dat het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade ligt en de thuisbasis is van Roda JC Kerkrade. Het zeer moderne stadion is ook in gebruik voor speciale evenementen. Zo vinden er de mars- en showwedstrijden van het Wereld Muziek Concours plaats.
Park Gravenrode
Park Gravenrode is een veelzijdig toeristisch-recreatief gebied in Parkstad Limburg. Er is een grote variatie aan natuur en landschappen, door de aanwezigheid van beken, visvijvers, uitgestrekte hellingbossen, kastelen, oude hoeves, een stuwmeer (Cranenweyer) en een heuse mijnsteenberg. Er ligt een fijnmazig netwerk van fiets- en wandelpaden en er is een aantal grotere dagattracties gevestigd: de internationale tuinen van Mondo Verde, het overdekte ski-resort SnowWorld, Continium en dierentuin GaiaZOO.
Geschiedenis
Uit de Romeinse tijd zijn veel vindplaatsen bekend in Kerkrade. Archeologen hebben er meerdere Romeinse villa’s ontdekt en opgegraven. Villa Krichelberg en Villa Holzkuil zijn de meest bekende.
De plaatsnaam ‘Kerkrade’ is in de Middeleeuwen ontstaan. ‘Rade’ of ‘Rode’ verwijst naar het woord rooien, het kappen en bebouwen van bosachtig gebied. Rond het jaar 1000 ontstonden door het ontginnen van heide- en bosgebieden plaatsen als Kerkrade, Kloosterrade en Hertogenrade.
Mijnverleden
Al in de middeleeuwen werden in Kerkrade kolen gedolven, waarbij de abdij van Rolduc een grote rol speelde. Uiteindelijk zou de mijnbouwindustrie in de twintigste eeuw het beeld van de hele regio bepalen. Via de operatie ‘Van zwart naar groen’ werden de voormalige mijnterreinen geherstructureerd. Op de Markt staat sinds 1957 “d’r Joep”, een standbeeld ter ere van de onverzettelijke mijnwerker, de mijnschacht Nulland is omgebouwd tot een atelier en de terreinen waar ooit mijnsteen en -afval werden gestort zijn nu omgetoverd tot groene wandelgebieden.