Naar Wittem voor mooi weer

De NK-organisatie stapt woensdag 19 juni op de fiets en maakt die dag een bedevaartstocht naar Wittem. Het peloton dat om 18.00 uur vanaf de markt in Kerkrade vertrekt bestaat uit enkele prominenten (o.a. wethouder Leo Jongen van Kerkrade), leden van de plaatselijke wielerclub Tourclub Kerkrade, renners van TWC Maaslandster en een afvaardiging van Club 24. De groep fietsers wordt aangevoerd door Wil Sijstermans, voorzitter van het NK-bestuur.
Club 24 bestaat uit oud-renners die jaarlijks de Limburgs Renner van het Jaar en Limburgs Renner van de Toekomst kiest. Onder andere Ben Koken is 19 juni van de partij. Hij werd in 1972 Nederlands kampioen bij de amateurs waarbij hij Hennie Kuiper en Jan Raas in de finale versloeg.

Het doel van deze fietstocht is om de heilige Clara in Wittem een worst aan te bieden en haar te vragen voor mooi weer te zorgen tijdens het NK-weekend op 22 en 23 juni. Iedereen herinnert zich nog wel dat de titelstrijd op zondag 24 juni 2012 geteisterd werd door enorme hoosbuien en lage temperaturen. Slechts zestien van de ruim honderd professionals finishten die dag met Niki Terpstra als glorieuze winnaar. De rest van het peloton viel of kneep verkleumd en doornat geregend voortijdig in de remmen.

‘Dat willen we dit jaar proberen te voorkomen’, vertelt een woordvoerder van het NK-bestuur. ‘We verwachten dat we woensdag 19 juni met ca. 25 renners naar Wittem zullen fietsen. Zij worden begeleid door een jurywagen, vier motards en een bezemwagen. In Wittem aangekomen zullen we na een korte plechtigheid de worst aanbieden. Daarna bezoekt een kleine afvaardiging de kapel van het klooster om er een kaars op te steken en te bidden voor mooi weer.’